Concerten

Historie en concerten

Geschiedenis van het koor in vogelvlucht

Het koor is in 1991 ontstaan als één van de initiatieven van de Kultuurwerkplaats (Böll) te Oosterbeek. Min of meer tijdelijk: als een workshop. In de loop van de jaren is het uitgegroeid tot een vierstemmig koor dat nu ongeveer 30 leden telt. De opzet van het koor is in het begin vrijblijvend, het motto "lekker zingen" van vaak populaire muziek. In de loop van de tijd is de aandacht verschoven. Nu wordt in de praktijk vrijwel uitsluitend klassieke muziek uitgevoerd. Er wordt geoefend met ambitie en aandacht voor stemvorming en koorklank.

Het koor is sinds september 1996 zelfstandig. In december 2001 is het een officiële vereniging geworden (met volledige rechtsbevoegdheid). In 2016 vierde het koor zijn 25-jarig bestaan!

Overzicht van uitvoeringen en optredens

2018: Magnifieke madrigalen, zowel oude (Lassus, de Sermisy) als twintigste-eeuwse (Hindemith, Whitacre). Marc Buijs speelde Schumann en Brahms op piano.

2017: Liederenprogramma Sehnsucht, waarin van Janaček "Onze vader" en "De wilde eend", van Dvořak 6 Moravische gezangen (arr. L. Janaček) en van Brahms  liederen, waaronder "Sehnsucht". Met Jurgen de Jong (tenor), Marjan de Haer (harp), Wim Roelfsema (harmonium) en Bart Coenen (piano).

2016: Mis in c klein. van Mozart, door Sotto Voce en het Liefdesliederenkoor, begeleid door het Parnassus Ensemble. Solisten: sopranen Francine van der Heijden en Johanneke Vogel, tenor Jelle Leistra en bas Joep van Geffen.

2015: A Sprig of Thyme. Engelse volksliederen gearrangeerd door John Rutter.

2014: Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco, met begeleiding Joost Klein Haneveld gitarist en 4 koorsolisten: Maddie de Rijke, Margreet Zwarteveen, Jo Lucassen, Sietze Vellema.

Salve Regina Francis Poulenc, Calme des Nuits en Les Fleurs et les arbres Camille Saint-Saëns, Cantique de Jean Racine Gabriel Fauré, Quatrains Valaisans Darius Milhaud

Het koor trad ook op bij de 4 mei herdenking

2013: Ein Deutsches Requiem Brahms, met begeleiding van Parnassusensemble. Solisten: Dorien Verheijden en Michael Wilmering.

2012: Het Jubileumconcert 'Spring Serenade', met een selectie van werken uit eerdere jaren en met medewerking van Marjolein Berkvens (sopraan).

2011: Samen met Kamerkoor Sotto Voce ( Nijmegen) twee spectaculaire uitvoeringen van het oratorium 'Samson' van G.F. Händel.

2010: Het koor zong bij de dodenherdenking te Oosterbeek.

Er was ook het concert 'An die Sterne', met werken van Mendelssohn, Elgar, Schumann, Bennett, Parry.

Maria Joao Carmo (alt), zong Frauenliebe und -leben van Schumann met begeleiding van Marc Buijs. En van Federico Mompou: 'Impresiones intimas' door Marc Buijs, piano.

2009: 'Kippenvel en Troost', een romantisch programma met werken van Johannes Brahms voor koor en orkest: 'Schicksalslied', 'Nänie' en 'Vier Gesänge für Frauenchor' . Verder werken van Britten, Elgar en Milhaud.

2008: zong het koor bij de dodenherdenking in Oosterbeek. Tijdens de Kunstroute gaven we een 'Kunstrouteconcert' met bekende operastukken (Mozart, Verdi, Rossini, Bizet en Donizetti; met sopraan Marjolein Berkvens en tenor Dolf Drabbels.)

2007: het Oratorium 'Joshua' van Händel

2006: 'Ize Cheruvimi'; werken van Sergej Rachmaninov, Pjotr Iljitsj Tchaikovski, Cyrillus Kreek en Brahms (Joep van Geffen). Met Bart Coenen (pianist).

2005: twee spetterende uitvoeringen van de opera 'King Arthur' van Henry Purcell.

2004: gaf het koor een dubbelconcert met liederen van Orlandus Lassus en(!) Duke Ellington.

Ook gaf het koor acte de presence bij de viering van het 50-jarig jubileum van het Provinciehuis te Arnhem.

2003: nam het koor deel aan het Arnhems Koorfestival en waren er nog enkele concerten, waaronder het concert 'Appassionato', (volksliedjes en bergerettes) m.m.v. Marjolein Berkvens ( liederen van Schubert).

2002: realiseerde het koor, in samenwerking met het Orkest van Utrecht én solisten, de schitterende Jubileumuitvoering 'Pasticcio' met koorwerken uit opera's van Mozart en Gluck.

2001: werd o.a. deelgenomen aan de Volkorenavond in Arnhem en opgetreden in het kader van de 'Kunstroute Renkum'.

2000: nam het koor deel aan het Arnhems Koorfestival 2000. Ook werd in december in de Lutherse kerk te Arnhem een uitvoering gegeven met als gast het bedrijfskoor 'Tricolore Gelria' van de Provincie Gelderland.

1999: werkte het koor voor een tweede maal met veel plezier en succes samen met theatergroep ATVO ; de voorstellingen van 'Morgen is er weer een dag' in Bato's wijk te Oosterbeek kregen in de pers zeer lovende recensies. In het najaar van 1999 werden er nog een drietal uitvoeringen uit eigen repertoire verzorgd.

1998: waren er meerdere optredens op uitnodiging van instellingen en/of verenigingen.

1997: werkte het koor succesvol mee aan de jubileumvoorstellingen van de Oosterbeekse theatergroep ATVO, in de open lucht.