Marc Buijs

Foto van Marc Buijs foto Fokke Eenhoorn

Marc Buijs (1965) is dirigent, pianist en pianodocent. Hij dirigeert het Liefdesliederenkoor al vanaf de oprichting in 1991, een jaar nadat hij afstudeerde als pianist aan het (toen nog) Arnhems Conservatorium. Zijn dirigeerkwaliteiten ontwikkelde hij onder andere in de Kurt Thomas Cursus aan het HKU Utrechts Conservatorium. In 2013 studeerde Marc hier af aan de masteropleiding Koordirectie, met Brahms' Ein deutsches Requiem. Dit concert was een coproductie van het Liefdesliederenkoor en kamerkoor Sotto Voce uit Nijmegen. Behalve deze koren dirigeert Marc Buijs het ’s-Hertogenbosch Vocaal Ensemble en Puur Zang in Zwolle. Marc is ook pianist bij zangers Hans Scholing en Maria Joao Carmo.

De uitdaging van Bach

De Johannes Passion is een echte uitdaging voor het Liefdesliederenkoor, vindt Marc Buijs: "Het is een intens verhaal, eigenlijk een preek op muziek, maar natuurlijk ook een kunstwerk. Het koor speelt diverse rollen. De ene keer als ophitsende menigte die vlijmscherp tekeer gaat tegen Pilatus en de andere keer meer beschouwend, in een introspectief koraal. De kunst is om snel te switchen van de ene naar de andere rol, daar werken we ook aan in de repetities. Ik zie bij het Liefdesliederen een grote ontvankelijkheid voor deze muziek. En dat we dit soort grote werken aankunnen, hebben we al eerder laten zien."