Beeld en Geluid

Uit Hoog en Laag.nl:

H&L foto 2017
(fotografie Jan Boelens)

Concertzaal afgeladen vol bij concert Liefdesliederenkoor

22-03-2017, 11:17 | Van de redactie

'Sehnsucht, Liederen van Verlangen' was het thema dat het Liefdesliederenkoor Oosterbeek had geprogrammeerd. De Concertzaal was zondag afgeladen vol met koorliefhebbers.

Maria Koster

Onder leiding van Marc Buijs werden romantische liederen gepresenteerd van diverse componisten. Veel teksten gingen over het verlangen naar de verdwenen onschuld. Buijs: „Na de Mis van Mozart die we vorig jaar uitvoerden bedacht ik me dat het tijd werd voor iets anders. Zo sprak me de muziek van de Tsjechische Leos Janácek erg aan, een goed tegenwicht voor de serieuze Brahms. Deze beide componisten zijn een mooie combinatie, die goed past bij het koor."

LIEFDE VOOR KLASSIEK Het Liefdesliederenkoor is een amateurkoor met grote liefde voor klassieke muziek. In ruim vijfentwintig jaar bracht Mark Buijs het koor van de Beatles naar Brahms. Onder zijn leiding zijn al bijzondere optredens tot stand gekomen. Ook dit concert was origineel en de zangers hadden zich goed voorbereid op hun presentatie, evenals hun begeleider Bart Coenen. Deze speelde als intermezzo vier werken van Brahms. Hierna vervolgde het koor met drie liederen 'Drei Quartette fur gemischten Chor und Klavier', eveneens van Brahms. Vooral het 'Abendlied' gaf de melancholische sfeer weer, die kenmerkend is voor deze componist. De balans was prima, geen stemsoort overheerste en men zong zuiver.

Ook Antonin Dvorák kwam aan het woord met enkele Moravische duetten, die Janácek voor tien procent op zijn naam had staan. Beide componisten ontmoetten elkaar en trokken samen door de Bohemen. Janácek maakte een bewerking, omdat hij repertoire nodig had voor zijn eigen koor. Chapeau voor de zangers die zich in het Tsjechisch hadden verdiept in deze voor ons ingewikkelde taal! Het liedje over de wilde eend was een volksliedje, waarin de moedereend een tragisch einde tegemoet ging. In het fraai uitgevoerde programmaboekje konden de teksten goed worden gevolgd. Het Onze Vader (Otce nás) van Janácek werd begeleid door Marjan de Haer op haar Erard harp en Wim Roelfsema aan het harmonium. Jurgen de Jong, tenor, zong de solopartij met zijn heldere stem, in goede samenklank met het koor.